2014’te Karakutu ile yollarımız ilk kesiştiğinde, Hafıza Yürüyüşü projesi daha yeni oluşmaya başlıyordu. O zamanlar, beni bu derece derinden etkileyecek ve dönüştürecek bir projeye dahil olduğumu hiç düşünmemiştim.
Karakutu’nun ilk Hafıza Yürüyüşü 22 yaşındaki Hazal’ın da ilk anlatıcılık deneyimiydi. Karşımda daha önce hiç biraraya gelme şansı elde etmediğim bir grup insan vardı ve birlikte Beyoğlu’nun bir sokağında 20 yıl önce yaşanmış olaylar hakkında konuşuyorduk. Ben onlara heyecanla bildiklerimi aktarırken, onlar sadece beni dinliyor olmalarıyla bile ne kadar dönüştürdüklerini muhtemelen bilmiyorlardı.
Türkiye’de sözü dikkate alınmayan ve hatta sözünü söyleyebilecek bir alan bile bulamayan genç bir kadın olarak Karakutu benim için adeta çölde bir vaha gibiydi. Yıllar içerisinde burada birçok farklı insan ile yollarımız kesişti. Birlikte durup geçmişe ve beraber yaşadığımız şehre bambaşka şekilde bakma ve ortak dertlerimizi paylaşma hissiyatı benim için çok kıymetliydi.
İlk defa Hafıza Yürüyüşü’nde denk geldiğim bir gencin, daha önce hiç duymadığı bir hikayeyi benden dinlerken yüzündeki ifade ve birlikte belki de ilk defa bulunduğumuz bir mekanda ortak bir dil, hikaye kurma deneyimi, bugünkü Hazal’ın kişisel tarihinde çok önemli bir noktada.
Karakutu 6. yaşına girerken, benim gibi başka gençlerin kendi kişisel ve toplumsal hikayelerinde bir dönüşüm yaratmak için, sizlerden bize ve gençlere bir doğum günü hediyesi vermenizi istiyoruz. Gelin yeni yılda Karakutu’ya bağışta bulunarak, bir gencin kente ve geçmişe başka bir gözle bakmasına bir kapı aralayın ve onun bir Hafıza Yürüyüşü’ne katılma ya da anlatıcı olma deneyimine katkı sağlayın.
6. yaş günü kampanyamıza destek olmak için linke tıklayabilirsiniz.
2020’nin özellikle de gençler için sözlerini daha da yüksek sesle söyleyebilecekleri ve birlikte hikayelerimizi paylaşarak çoğaltabileceğimiz bir yıl olması dileğiyle.
Hazal Özkalkan