Hafızalar Yürüyüşle Aşınmıyor, Tazeleniyor (Cumhuriyet Sokak)

27 Aralık 2015 tarihinde TOG Genç Kadın Fonu’nun da desteğiyle gerçekleştirdiğimiz toplumsal cinsiyet temelli şiddet temalı Hafıza Yürüyüşü, 10 Ocak 2016 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yer aldı. Genç gönüllülerimizden Bağdaş Çetin’in desteğiyle ve Damla Yur imzasıyla çıkan haber şöyle:

Hafızalar Yürüyüşle Aşınmıyor, Tazeleniyor

“Her gün önünden geçtiğimiz kent mekanlarının sessizleştirilen hikayelerini bir daha yaşanmaması hedefiyle özellikle genç kuşaklara öğreten, hatırlatan Karakutu Derneği altıncı defa Hafıza Yürüyüşü gerçekleştirdi.
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Kadın fonu’ndan aldığı destekle İstanbul’da gerçekleşen yürüyüşle “toplumsal cinsiyet temelli şiddet mekanları” anlatıldı. Hedef Beyoğlu ve Şişli civarındaki mekanlar üzerinden cinsiyet ve cinsel yönelim temelli şiddet ve baskı ortamlarını teşhir etmek ve ilgili direniş pratiklerini konuşmaktı. Çünkü Karakutu Derneği, “Kadın cinayetlerinin ciddi bir oranda arttığı, trans bireylere ve seks işçilerine karşı nefret suçlarının ve şiddetin cezasız kaldığı, karar vericilerin kadın ve beden politikalarına yaklaşımının kadınların özgürlüklerini giderek daha fazla kısıtladığı günümüzde, bu coğrafyada süregelen savaş ve milliyetçi söylemin aslında toplumsal cinsiyet ilişkileriyle doğrudan bağlı olduğunun konuşulmasını” önemsiyor!
Yaş aralığının 18-24 arası değiştiği, eğitim seviyeleri lisans, yüksek lisans olan 20 katılımcının ortak heyecanı, toplumda çoğumuzun tanımadığı, anlatılmayan “öteki”lerden bahsedilecek ortama katkı sunma isteği. Açılışta katılımcılara etkinliğin kurallarından bahsedildi. Mekanları buldukları zaman mekanda özçekim (selfie) yapıp, koordinasyondan doğru veya yanlış mekan diye geri dönüş yapıldı. Altın kural ise şifreler üzerinden bulunacak mekanlara gitmek için taksi kullanımının yasak olmasıydı. Katılımcılar dörder gruba ayrıldı ve her grup 2 mekana gitti.
Her gruba önceden hazırlanmış zarflar içerisinde mekanı bulmaları için şifreler verildi. Şimdi geriye grupların şifreleri çözüp, mekanı bulmaları ve onları mekanlarda karşılayacak anlatıcıların mekanlardan bahsetmeleri kaldı. Zarfları alan gruplar ilk etapta biraz zorlansalar da tek tek şifreleri çözüp verilen yerlere doğru yolculuğa çıktı.
Yer bulundu. Burada onları karşılayan anlatıcılardan Hazal, özellikle Türkiye’deki muhafazakar iktidar tarafından keyfi kürtaj hakkı engeline ve iktidarın cinsiyetçi, ataerkil politikalarına kadar geniş yelpazede kürtaj hakkından bahsetti. Bir diğer mekanda anlatılan ise sosyalist, feminist, Ermeni kadın yazar Zabel Yesayan’ın hayatı ve yazım yaşamı oldu.
Hafıza Yürüyüşü katılımcıları çalışma sonrası duygularını paylaştı:
Furkan Tuncel (Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Hizmetler 1. sınıf öğrencisi): ‘Bilmediğim, tanımadığım kimlikleri ve üzeri örtülen olayları öğrendim.’
Esma Özkul (Karabük Üniversitesi, Sosyal Hizmetler öğrencisi): ‘Karabük’ten özel olarak Hafıza Yürüyüşü için geldim İstanbul’a. Karabük’ten birçok arkadaşım başvurdu sadece ben olumlu dönüş aldım, beklentilerimin üzerinde bir etkinlikti.’
Bulut Dönmez (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sosyoloji bölümü mezunu): ‘Mevcut eğitim sisteminin bize anlatmadıklarını hatırlamak, bilmek zorundayız. Bu etkinliğin karşılığı inadına hatırlamak demek. Yaşananları unutmamalıyız. 1915’i, Roboski’yi…'”
12511819_10156480092850381_1256105552_n